Wat moet je doen als je baas je loon te laat uitbetaalt? - Advocaten Utrecht
271
post-template-default,single,single-post,postid-271,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-9.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Wat moet je doen als je baas je loon te laat uitbetaalt?

Wat moet je doen als je baas je loon te laat uitbetaalt?

Er wordt bij iedereen maandelijks geld afgeschreven voor de vaste lasten. Je moet dan zorgen dat er genoeg geld op je rekening staat omdat het anders kan zijn dat de automatische incasso geweigerd wordt. Het te laat krijgen van je loon is heel vervelend. Naast grote irritaties kan het ook voor grote problemen zorgen. Zo kun je in de schulden komen omdat je je vaste lasten niet kunt betalen. Maar wat kun je daar nou aan doen?

Afspraken over salaris

Gelukkig bestaan er diverse afspraken over salaris waar je houvast aan hebt. Zo kun je per week of maandelijks uitbetaald krijgen. Volgens de wet is het zo dat je minimaal een keer per maand uitbetaald moet krijgen. Verdere informatie en regels over de uitbetaling zijn beschreven in de arbeidsovereenkomst. Zo moet het salaris uiterlijk de derde werkdag na de afgesproken uitbetalingsdag op de rekening staan. 

Niet op tijd

Het komt vaker voor dan je denkt. Een baas die je loon te laat uitbetaalt. Dat kan een keer gebeuren door een gemaakte fout. Maar als het regelmatig en steeds later gebeurt dan is dat natuurlijk niet fijn. Je moet natuurlijk wel je vaste lasten kunnen betalen. Zo lang jij gewoon blijft werken ook al krijg jij geen salaris. Dan sta jij sowieso altijd in je gelijk.

Regels over te laat salaris

Daarnaast zijn er regels die je als richtlijnen kunt gebruiken voor als je salaris te laat wordt uitbetaald. Zo mag een werkgever maximaal 3 dagen te laat zijn. Vanaf 4 tot 8 dagen heb je recht op 5% verhoging. Voor die dagen daarna krijg je een verhoging van 1% tot 50%. Verder heb je nog het recht om een rente van 2% te eisen over het te laat betaalde salaris. Zo is je salaris straks een stuk hoger als hij niet uitbetaalt.

Wat kun jij doen?

Een van de eerste dingen die je doet in deze situatie is een gesprek aangaan met je baas. Als dat niet werkt dan kun je een loonvordering aan hem schrijven. Daarin zet je gegevens over het loon dat je niet hebt ontvangen. Als de baas daar niet op ingaat dan kun je het incassobureau uit Den Bosch raadplegen. Die helpen jou met de diverse stappen die je in de rechtbank gaat doorlopen.

No Comments

Post A Comment