Het verschil tussen een advocaat en een jurist - Advocaten Utrecht
163
post-template-default,single,single-post,postid-163,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-9.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Het verschil tussen een advocaat en een jurist

Het verschil tussen een advocaat en een jurist

Vaak is het voor veel mensen helemaal niet duidelijk wat nou precies het verschil is tussen een advocaat en een jurist. Veel mensen denken dat wanneer iemand de universitaire studie rechtsgeleerdheid heeft afgerond dat diegene dan een advocaat is. Ook denken veel mensen dat een advocaat procedeert en een jurist adviseert en contracten opstelt. Kortom is een advocaat altijd een jurist maar een jurist is niet altijd een advocaat.

Het werkveld van een advocaat en jurist

Het is zo dat er voor bepaalde rechtsgebieden een advocaat verplicht is en voor sommige bepaalde rechtsgebieden niet. Net zoals in de advocatuur zijn juristen vaak gespecialiseerd in een of meerdere rechtsgebieden. Verschillende rechtsgebieden waarbij een advocaat inschakelen verplicht is, zijn strafrecht, erfrecht maar ook personen en familierecht. Op deze rechtsgebieden zal een jurist zich niet specialiseren. Dit komt omdat hij hier niet kan procederen en dus zal deze je vaak doorverwijzen naar een advocatenkantoor zoals SWDV advocaten. Onder het werkveld van een jurist horen arbeidsrecht, bestuursrecht, contractenrecht, huurrecht maar ook incasso. Op deze gebieden zijn dus zowel advocaten als juristen actief.

Overeenkomsten tussen een jurist en een advocaat

Vaak is het zo dat de werkzaamheden van een jurist niet verschillen met die van een advocaat. Beiden streven ernaar om de juridische belangen van de cliënten te behartigen en de zaak natuurlijk tot een gewenst einde te brengen. Zowel een advocaat als een jurist adviseert de cliënt op de rechtsgebieden waar deze in gespecialiseerd is en zo zal deze ook de zaak bij de rechter bepleiten als het tot een zitting komt. Bij het opstellen van contracten of het innen van een incasso maakt het niet uit of je een jurist of een advocaat om hulp vraagt. Er zijn dus heel wat overeenkomsten tussen een advocaat en een jurist. Een jurist is iemand die de universitaire opleiding rechtsgeleerdheid heeft afgerond. Een jurist is niet gebonden aan tuchtrecht en is niet verplicht zich bij te scholen. Ook heeft een jurist geen patroon die meekijkt naar de zaak en vaak is het zo dat een jurist goedkoper is. Op het moment dat een jurist bij een advocatenkantoor gaat werken wordt deze beëdigd als advocaat. Zo zal deze in het eerste jaar de opleiding advocatuur volgen en gedurende de twee jaar erna stage lopen onder leiding van ervaren advocaten (patroon). Een advocaat is onderworpen aan tuchtrecht en is vaak duurder dan een jurist.

No Comments

Post A Comment