Een procesbegeleider - Advocaten Utrecht
98
post-template-default,single,single-post,postid-98,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-9.3,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Een procesbegeleider

Een procesbegeleider

Procesbegeleider
Hoe zorg je ervoor dat iedereen aan het proces bijdraagt? Hoe haal je moeilijkheden weg die het proces belemmeren? Dat zijn de kerntaken van een procesbegeleider.

Wat doet een procesbegeleider?
Een procesbegeleider kan van buitenaf ingehuurd worden om een stroef proces met begeleiding weer op gang te laten komen. Bij een proces kun je denken aan ieder proces dat zich in een bedrijf afspeelt: van een project waar in teamverband aan gewerkt moet worden, tot een verandering (reorganisatie of grote ontwikkeling) die zich in het bedrijf afspeelt. Moeten verschillende lagen van het bedrijf samenwerken? Dan komt de projectbegeleider binnen om dit te faciliteren.

De begeleider kijkt naar alle facetten die het proces opmaken, signaleert waar stroefheden zitten en probeert die te corrigeren. Spreken de verschillende afdelingen bijvoorbeeld dezelfde taal? Wie ligt er dwars in conflictsituaties en wordt iedereen gehoord? Hij is dus in feite vaak ook een mediator. Hij werkt met mensen en moet dus communicatief zó vaardig zijn dat in sommige gevallen mensen bereid worden hun gedrag te veranderen ten behoeve van het proces in kwestie.

Werken als procesbegeleider
Natuurlijk kan een procesbegeleider op allerlei niveaus werken. Je werkt met mensen en komt dus veel psychologie tegen. Organisatiewetenschappen bij de opleiding Psychologie kan hierbij van pas komen. Er is zelfs een Nederlandse Opleiding voor Veranderkunde en Organisatieontwikkeling (NOVO opleiding). Een opleiding in Personeelsmanagement aan het HBO kan ook uitkomst bieden. Met een basis kunnen vervolgens verschillende cursussen en trainingen gevolgd worden.

Wanneer iemand zichzelf kandidaat ziet als procesbegeleider dan kan hij daarin ZZP-er worden. Dan kan hij zichzelf verhuren aan bedrijven, iets wat tevens interim-managers ook doen. Een procesbegeleider moet vooral goed met mensen zin en kennis hebben over het vakgebied waarin hij terecht komt. Werken met SAP computersystemen? Dan is een aantoonbare achtergrond daarin belangrijk. Vraagt Samsung een projectbegeleider voor een personeels reorganisatie? Dan is het van belang aan te kunnen tonen jarenlang ervaring te hebben binnen een bedrijf. De procesbegeleider moet als hij succesvol wil zijn, dus van alle markten thuis zijn, maar vooral beschikken over managerskwaliteiten: mensen intrinsiek motiveren tot veranderingen.

No Comments

Post A Comment